SELO TRAZI ZAŠTITU OD KRAVA

IZ Ruskog Krstura upućen je apel nadležnim institucijama i javnosti da pomognu u rešavanju dugogodišnjeg problema u ovom selu kod Kule, u kojem, kako je navedeno u peticiji 58 zemljoradnika i pismu predsednika Saveta MZ Vladimira Olejara udruženju "Vojvođanska zelena inicijativa", krave sa farme "Kvark" uništavaju useve i zasade, uzrokuju saobraćajne udese i mogu da izazovu epidemiju.

Olejar je naveo da su krave izgladnele i bolesne i da u potrazi za hranom probijaju ogradu farme i ulaze u njive i povrtnjake, uništavajući kukuruz, žito, papriku, soju...

Vlasnik farme "Kvark" Aleksandar Radulović iz Crvenke ne spori da krave izlaze iz ograđenog prostora, ali ističe da je od 10 prijavljenih šteta u polju - devet lažnih. On kaže da halabuku koja se digla protiv farme u zimsko vreme, kad u polju nema nikakvih useva i zasada, može da objasni jedino pritiskom moćnika u opštinskoj vlasti da mu oduzmu državne parcele, koje je, kao stočar dobio po pravu prečeg zakupa. Radulović napominje da će postaviti novu ogradu oko farme, ali prvenstveno zato da bi sprečio krađu teladi i krava sa svog imanja.

- Problem je u tome što te krave žive u nehumanim uslovima, nemaju šta da jedu, pa jedu i sopstveni izmet, a ulaze ne samo u njive, nego i u groblje, gde jedu cveće i sve što nađu kako bi opstale. A što je najgore, crkotine krava su svuda okolo, pa malo fali da nastane neka epidemija, od koje bi se zarazilo celo celo - izneo je Olejar.

Prema njegovim rečima, krave sa farme izlaze na međuregionalni put, gde su izazvale četiri saobraćajne nesreće težih razmera, srećom bez ljudskih žrtava.

- Simptomatično je da istovremeno sa pometnjom koju je napravio predsednik MZ Ruski Krstur, farmu "Kvark" skoro svakodnevno posećuju inspekcije - veterinarska, poljoprivredna, vodoprivredna, finansijska... Veterinarska je utvrdila da su krave u odličnoj kondiciji. Ne jedu ni cveće, ni balegu. Nije tačno ni da su bile četiri saobraćajne nezgode, nego dve, a u jednoj je poginuo bik sa farme, težak 800 kilograma - naglasio je Radulović.

On kaže da je farma dobila nalog inspekcije da nadomesti deo ograde od 400 metara i da će zameniti svu staru bodljikavu žicu novom, ali da za to treba i vremena i novca, jer je to ukupno oko četiri kilometra.

- Krave pronalaze rupe kroz staru žicu, posebno kad padne stub ograde. Išao sam na njive da vidim šta su napravile, ali ne mogu štetu od 1.000 dinara da platim 100.000, koliko pojedinci traže. Dajem im za obeštećenje seme kukuruza ili stajnjak. Inače, ogradiću farmu i zato što je sa nje prošle godine ukradeno 300-400 teladi i dvadesetak krava, a šteta od toga je 200.000 evra - rekao je Radulović.


ČEKANjE DA LEŠINE BUDU UKLONjENE

RADULOVIĆ je demantovao tvrdnju o masovnom crkavanju krava.

- Normalno je da na farmi koja ima između 800 i 1.000 grla bude pet odsto uginuća. Leševe životinja ne možemo odmah ukloniti, jer treba sačekati "osiguranje" da utvrdi uzrok smrti, a ako je grlo starije od dve godine, mora se otkloniti sumnja na bolest ludih krava. Uz to, i vozila kafilerije dolaze posle nekoliko dana, kad se skupi više lešina. Ova farma, koja je ranije bila u okviru PK "Prvi maj", postoji 30 - 40 godina, i nikad nije izazvala epidemiju - istakao je Radulović.

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.