Osečina: Otkupna cena šljive niska

Mnogi proizvođači ogorčeni su zbog niske otkupne cene voća. Kilogram se plaća samo 12 dinara, a kukuruz košta 30.

Osečina: Otkupna cena šljive niska

Više mi se isplati da šljivu ove godine upotrebim za ishranu svinja, nego da je sušim i pečem rakiju. Jer, kukuruz je trenutno čak tri puta skuplji od šljive! Isplati mi se da svinje, jednostavno, pustim u šljivik, pa neka jedu ono što sa grana samo otpadne.

Ovako razmišlja Tomislav Pavlović (70), iz Gornjeg Crniljeva, kod Osečine, i kaže da će tako da postupe verovatno mnogi proizvođači šljive u Podgorini. Ove godine, ističe, otkupna cena šljive dostigla je najviše 12 dinara za kilogram. Kukuruz, međutim, košta 30 dinara.

Imam pet hektara pod šljivom koja je ove godine solidno rodila, ali je uz nisku otkupnu cenu problem i branje. Nadnica berača iznosi 2.000 dinara uz hranu - kaže Tomislav. - Međutim, u Podgorini je teško naći berače, jer niko neće da se tim poslom bavi. Mnogi, zato, radnu snagu nalaze preko Drine.

U Podgorini, na oko 3.000 hektara, procenjuje se, ima više od milion stabala šljive. Najviše se gaji "požegača", jer je pogodna za sve.

Najveće količine ovogodišnjeg roda otići će u suvu šljivu, a vrlo malo u rakiju. Dosad, najveće količine suve šljive plasirane su na zapadno tržište, naročito u Francusku, Italiju, ali i u zemlje bivše Jugoslavije - saznajemo od proizvođača. - U zemljama EU kilogram suve šljive najboljeg kvaliteta plaćali su i do 1,6 evra po kilogramu. Iako se očekivalo da će srpska suva šljiva najviše ići u Rusiju, to se u našem kraju nije desilo. Otkupljivači iz Rusije nudili su samo 1,3 evra za kilogram, jer oni otkupljuju na količine, ne interesuje ih kvalitet.

Proizvođači u Podgorini imaju oko 150 mini-sušara, kapaciteta do osam tona sirove šljive. Uz to, u Osečini i okolini postoji i više od 20 velikih tunela za sušenje šljive.

Prava berba zahuktaće se za desetak dana, kad pristigne "požegača" - kažu proizvođači šljive. - Za najkasnije dve nedelje počinje i sušenje šljive.

Dobar rod

U Podgorini je zasad otvoreno malo otkupnih mesta, uglavnom za čačanske sorte, čiji rod stiže prvi. Stručnjaci procenjuju da šljiva ove godine ima dobar rod i kvalitet.

*izvor: www.novosti.rs

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.