Pale cene paprike i paradajza

BEOGRAD - Na većini pijaca u Srbiji prošle sedmice pale su cene paprike i paradajza, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Kilogram paprike na zelenim pijacama najčešće je koštao 60 dinara, dok je za istu količinu paradajza trebalo platiti 50 dinara.

Ponuda povrća na zelenoj pijaci u Pančevu bila je raznovrsna, a po obimu ponude prednjačili su celer, dinje, crveni krompir, lubenica, paškanat, peršun, šargarepe, crnog luka, paradajza i tikvica.

U tom gradu zabeležen je pad cene blitve, celera, krompira, crnog luka i paprike babure.

U toku protekle nedelje na pijaci u Vranju došlo je do rasta cene cvekle, dok su cene boranije, paprike i paradajza bile niže u odnosu na prethodni period. Dominantne cene ostalih povrtarskih kultura uglavnom su mirovale.

Ponuda povrća na zelenoj pijaci u Loznici u prošloj sedmici bila je veoma bogata, a najtraženiji su bili paradajz i paprika, koji su prodavani po pristupačnim cenama, i to za 30 dinara.

Pad cena je zabeležen i kod lubenice i dinje kojih ima u izobilju. Krtolasto povrće je odličnog kvaliteta i sa tendencijom pada cena.

Zelena pijaca u Zrenjaninu bila je dobro snabdevena povrćem, a cena paradajza je najviše pala, uprkos prošlonedeljnom poskupljenju i najavama da ga neće biti zbog suše.

Iako je ponuda povrtarskih kultura kao što su paradajz, paprika, krastavac, tikvice,crveni i beli krompir, crni luk i šargarepa bila dosta dobra na kvantaškoj pijaci u Beogradu, promet je bio jako loš, a trgovci i proizvođači za to kao glavni razlog navode početak sezone godišnjih odmora.

U odnosu na prethodnu nedelju bili su jeftiniji krompir, paradajz, paprika, karfiol, cvekla, šargarepa i tikvica.Za razliku od njih skočila je dominantna cena lubenice, dinje i boranije.

Kilogram boranije i karfiola na zelenim pijacama u Srbiji u periodu od 18. do 24. jula najčešće je koštao 100 dinara, brokolija 200 dinara, dinje, crnog luka, i tikvica 40 dinara, salatnog krastavca i krompira 30 dinara, dok su kupus, lubenica, mladi crni luk koštali 20 dinara.

Beli pasulj koštao je 180 dinara, spanać 160 dinara, a beli luk 400 dinara.

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.