Berba višanja u toku, cena od 50 do 55 dinaraBEOGRAD  (Tanjug) - U nekim krajevima Srbije berba višanja se zahuktava ili se privodi kraju, a proizvođači su uglavnom zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom tog voća koja trenutno iznosi od 50 do 55 dinara po kilogramu.

Dušan Ašković iz Šapca, koji pod zasadima višnje ima 86 hektara, kazao je danas Tanjugu da je otkupna cena na tom području 51 dinar, a očekuje se da će dostići iznos oko 60 dinara, odnosno da će biti za devet do 10 dinara povećana. Ašković je podsetio da je 2010. otkupna cena višnje bila 25 dinara po kilogramu.

Vladimir Milenković iz Merošine izjavio je Tanjugu da otkupna cena višnje u tom kraju trenutno iznosi 50 dinara, "što nije loše".

Milenković je kazao da proizvođači, iako je otkupna cena zadovoljavajuća, očekuju da ona u narednom periodu bude povećana za "bar još pet dinara".

Ovaj proizvođač je kazao da je prinos "solidan", dodajući da očekuje da na svojoj plantaži od dva hektara proizvede ukupno 30 tona višanja.

Zoran Stanković iz Prokuplja rekao je da berba voća u tom kraju još nije krenula i počeće u ponedeljak te otkupna cena još nije poznata, a da na primer u Merošini cena višnje iznosi od 50 do 55 dinara.

Stanković je kazao i da će prinosi tog voća ove godine biti slabiji, dodajući da su višnje daleko sitnije nego lane.

U Pomoravskom kraju berba višanja privodi se kraju, prinos je zbog suše manji za 40 do 45 odsto, ali je cena od 50 dinara za kg, dobra, kazali su za Tanjugu vlasnici plantaža, podsećajuhi da je cena prošle godine bila 30 dinara.

Na plantaži od 15 ha u Kovačevcu, Luka Miličić ubrao je 7,5 vagona višanja, koje je otkupila firma "Jugoprom" iz Leskovca, poznata po izvozu ove voćke u Veliku Britaniju.

"Cena od 50 dinara je dobra, ali je prinos podbacio do 45 odsto. Plod je ostao sitan, ali je kvalitetan", dodao je on.

Za razliku od Jagodine, berba višanja u Levču, poznatom voćarsko vinogradarskom kraju u ovom delu Srbije, tek se zahuktava, kaže načelnik Odeljenja privrede i poljoprivrede Skupštine opštine Rekovac Predrag Djorđević.

Načelnik Djorđević je dodao da su i ovdašnji vlasnici parcela pod višnjama zadovoljni cenom otkupa od 50 dinara, ali ne i prinosom, koji je takođe umanjen zbog suše.

Tanjug

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.