Cene

PAD CENE PŠENICE ZA 12,5%

Kako javlja portal UkrAgroConsult, Egipat je juče nakon dvonedeljnog oklevanja prihvatio da kupi 240 hiljada Mt pšenice iz Rusije po nešto višoj prosečnoj ceni od 187,03 $/t, koja je na prethodnom tenderu iznosila 185,52 $/t.

ZA NADNIČARE STAŽ I ZDRAVSTVO

Svakog dana u Srbiji poslodavci angažuju na stotine hiljada sezonskih radnika. Mnogi od njih rade u kafićima za dnevnice manje od 10 evra, dok pojedini za nadničenje u njivama ili fizikalisanje na gradilištima zarade i do 30 evra dnevno.

KRETANJE CENA PRODUKTNA BERZA NOVI SAD 05.09.-09.09.2016

Kretanje cena poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi Novi Sad u periodu 05.09.-09.09.2016. godine. U danima kada je žetva suncokreta pri kraju, žetva soje na početku, uz očekivanje žetve kukuruza, logično je da se cene ove tri uz pšenicu najzastupljenije ratarske kulture još nisu izdefinisale na tržištu i da imamo jedno veliko tržišno odmeravanje snaga što bitno utiče i na obim prometa.

PRODUKTNA BERZA: KUKURUZ 18 PŠENICA 15 SUNCOKRET 35

U danima kada je žetva suncokreta pri kraju, žetva soje na početku, uz očekivanje žetve kukuruza, logično je da se cene ove tri uz pšenicu najzastupljenije ratarske kulture još nisu izdefinisale na tržištu i da imamo jedno veliko tržišno odmeravanje snaga što bitno utiče i na obim prometa.

POLAKO SE DEFINIŠE CENA SUNCOKRETA

Ove nedelje je svakako, sa aspekta domaćeg agrara, bilo najzanimljivije tržište suncokreta. Novi rod je pristigao i prve količine zrna su, početkom nedelje, prometovane preko “Produktne berze”, u cenovnom rasponu od 34,00 – 34,60 din/kg, bez PDV-a.

NEMCI I AUSTIJANCI PLAČAJU NAŠU SOJU 340 EVRA

Juče je na poljima kod Erdevika počela žetva soje, a prinos na parceli od oko stotinu hektara, koja pripada jednom od najvećih sremskih proizvođača je izuzetan – preko 4,5 tone po hektaru, što je daleko iznad proseka za Vojvodinu. Kako su za portal www.agrosmart.net kazali ratari koji su juče vršili soju u erdevičkom ataru, reč je o sortama prve grupe zrenja „balkan“ i „sava“ novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, mada se, vele, ove godine i od drugih sorti očekuje odličan rezultat. Na ovom imanju primenjena je puna agrotehnika, vreme je poslužilo u svim fazama vegetacije pa je i prinos mnogo bolji od prosečnih 2,5 tone po hektaru.

NISKA OTKUPNA CENA UPROPASTILA SEZONU

Užice – Kupinar Srećko Jovanović iz Srednje Dobrinje, već dve decenije u tom poslu, samo je jedan dan ovog leta brao kupine iako mu je rodilo gotovo tri vagona na zasađenih 90 ari. Angažovao je deset berača, a kad je nabrano predao odmah je, kaže, rešio da odustane od berbe.