Cene

SOJA PORASLA NA 46,20 DINARA, KUKURUZ 16,10

Temperature iznad nule konačno su dozvolile da se omogući prohodnost gornjeg i donjeg toka Dunava, tako da je nastavljen tranport žitarica do Konstance nakon višenedeljnog zastoja. Izvoznici su krenuli sa istovarom robe na barže koja je bila lagerovana i čekala da Dunav postane plovan.

CENA PŠENICE U PADU

Nakon gotovo konstantnog rasta cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, prošle sedmice je došlo do stabilizacije, odnosno pada cena robe koja je prometovana preko novosadske berze.

KUKURUZ BLIZU 16 A PŠENICA 18 DINARA

Trend cenovnog rasta se nastavlja. Robe promerovane preko „Produktne berze“ su skuplje u odnosu na one zabeležene prošle nedelje. Takođe, količinski obim berzanskog prometa beleži konstantan rast usled spuštanja berzanskih provizija, kao i uvođenja novih usluga za svoje članove.

RASTU CENE PŠENICE I KUKURUZA NA BERZI

Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, koji su prometovani preko novosadske Produktne berze je nastavljen i ove nedelje. Preko berze je tokom protekle nedelje prometovano ukupno 2.680 tona robe, što je za 174,87 posto više u odnosu na upoređujući period iz prethodne nedelje.

PORASLE CENE HRANE

Cene hrane u svetu su u oktobru porasle, čime je nastavljen trend njihovog jačanja koji se beleži od januara, saopštila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), dodajući da su se poboljšale perspektive vezano za globalnu proizvodnju žitarica.

RAST CENE KUKURUZA

Na novosadskoj berzi, prošlonedeljna cena merkantilnog kukuruza iznosila je 14,80 dinara po kilogramu što je rast od 4,22 odsto u odnosu na prethodni period. Osim kukuruzom izvoznog kvaliteta, trgovalo se i kukuruzom vlage do 18 odsto po ceni od 12,80 dinara po kilogramu. Merkantilnom pšenicom se trgovalo po ceni od 14,70 dinara po kilogramu, što je u odnosu na prethodni period pad cene od 2,65 odsto.

KOKURUZ DOGURAO DO 15,6 DINARA

Tržište primarnih poljoprivrednih proizvoda i dalje je prilično mirno. Niske cene, odnosno odsustvo značajnijih skokova naveli su proizvođače, odnosno prodavce da čekaju bolju cenu. Blaži skok registrovan je na tržištu kukuruza, pa je ova ratarska kultura, kao i prethodne nedelje, bila jedina prisutna u berzanskom trgovanju. Ukupno je preko novosadske „Produktne berze“ prometovano 400 tona robe, finansijske vrednosti 6.314.000 din, što je pad prometa u odnosu na prethodnu nedelju.