Novosti:
RSS
sreda, 24. avgust
Serbian Bulgarian Croatian English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Polish Romanian Russian Slovenian
ANGUS - tovno govedarstvo

Opcije grupe

Foto-albumi

Video

CHISUM 01:37
853 pregleda
2011-05-15 20:02:11
TOURO ANGUS CIALE - Gran Sudeste 00:45
667 pregleda
2011-05-15 19:29:10
Power Plus Bull Sale - Lot 3 00:38
515 pregleda
2011-05-15 19:27:15
ANGUS_Pancho Negro 01:16
549 pregleda
2011-05-15 19:25:48
RED ANGUS_Barney 01:13
687 pregleda
2011-05-15 19:24:00

Događaji

Nema događaja.
ANGUS - tovno govedarstvo
Informacije o grupi
Kategorije:
Naziv:
ANGUS - tovno govedarstvo
Grupa pokrenuta:
nedelja, 15 maj 2011
Grupu pokrenuo:

Opis

Cilj grupe je da se promoviše tov i pospeši izvoz teladi i tovnih junadi rase ANGUS iz Srbije u Izrael, Italiju, Englesku i Rusiju. U grupi će mo ragovarati o problemima i razmeniti iskustva o osnivanju farmi, o kreditiranju proizvodnje, o subvencijama, o tovu, o ishrani i izvozu ANGUS-a

Obaveštenja

nedelja, 15 maj 2011 Autor Radojica Mojsijev

 

Angus je rasa tovnih goveda koja je nastala od crnih bezrožnih goveda sa planinskih područja Škotske koje se odlikuje siromašnim kvalitetom zemlje i hladnijom klimom tokom većeg dela godine.

Najveći napredak u daljem razvoju Angus rase se dogodio u 19 veku kada je započet selekcijski program pomoću umatičenih goveda u čemu je najveću ulogu imala organizacija formirana za dalju selekciju rase Angus. Dve oblasti gde se najviše postiglo u daljoj selekciji su područje Angus i područje Aberdin, nakon čega se rasa proširila u novija vremena po celom svetu (Severna i Južna Amerika, Kanada, Australija, ...).

Aberdin je dosta niska rasa čija je visina grebena oko 115 do 120 cm, a kod bikova oko 120 do 135 cm. Odlikuje se vrlo razvijenim proporcijama prednjih i zadnjih delova tela. Glava je mala, široka u čelu i bez rogova. Vrat je kratak, širok i mesnat a trup je dug i zaobljen. Noge su kratke, a mišići u predelu butova dosežu do skočnog zgloba. Koža, vidljive sluznice i papci su pigmentirani a telo i dlaka su crne boje. Danas postoje i drugi sojevi angusa u pogledu boje, pri čemu dominira crveni angus.

Masa tela se kreće kod odraslih krava od 550 do 650 kg, a bikovi - tovljenici se kreću od 700 do 850 kg, pri čemu tovljenici mogu da dostignu i mnogo veće težine, zavisno od dužine tova. Težina teladi nakon porodjaja se kreće u proseku oko 35 kilograma, što podrazumeva i karakteristiku lakih teljenja. Mlečnost kod krava Angus rase je takva da može da se othrani tele u sistemu krava – tele, odnosno kreće se od 1800 do 2200 litara mleka za 6 meseci, nakon čega se praktikuje zasušenje krava i priprema za novi ciklus reprodukcije.

Karakteristike Angus rase jeste ranostasnost u polnom smislu i odličan kvalitet mesa sa dobrom mramoriranošću i sa malim delom potkožnog masnog tkiva. Osim napred navedenog odlikuje se dobrom otpornošću na velike razlike u temperaturama, zbog čega je pogodna za odgoj i tov i u toplijim i u hladnijim predelima.

Bikovi se upotrebljavaju u komercijalnoj proizvodnji za ukrštanje sa kombinovanim i mlečnim rasama radi dobijanja teladi koja se odlikuju dobrom tovnom sposobnošću i kvalitetom mesa, pri čemu su teljenja izuzetno laka, pa se u pojedinim situacijama u mlečnim stadima gde je reprodukcija dobra (gde je dobar odnos remonta stada), praktikuje osemenjavanje prvotelki mlečnih rasa sa semenom angus bikova, jer teljenje ne uzrokuje stresne situacije po prvotelke, koje tada veoma lako ulaze u laktaciju i u dalji proces reprodukcije.

Takodje se smatra da su ukrštene junice ili krave F1 generacije, izmedju angusa i holsteina, veoma dobre dojilje koje su idealne za sistem krava – tele, a muško potomstvo se tovi i iskorišćava za meso. Kod Angusa se majčinske osobine tretiraju kao veoma kvalitetne u smislu dobrog odgoja teladi.

Ono što je velika prednost kod Angus rase jeste mogućnost dobre reprodukcije i tovnih osobina u relativno skromnim uslovima na travnatim površinama uz minimalno angažovanje radne snage i idealan je za gajenje u Srbiji.

Diskusije

Nema diskusija.

Kvantaš INFO