Novosti:
RSS
petak, 26. avgust
Serbian Bulgarian Croatian English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Polish Romanian Russian Slovenian
Proizvodnja cvekle kao postrnog useva
ponedeljak, 13 jun 2011
Proizvodnja cvekle kao postrnog usevaPo skidanju strnih žita i nekih povrtarskih useva sa njiva , ostaje dosta dug vremenski period do pojave ranih jesenjih mrazeva.U našoj poljoprivrednoj proizvodnji je čest slučaj da se u tom periodu na oranicama ništa ne proizvodi, odnosno da te oranice čekaju jesenje ili zimsko oranje, kako bi na njima naredne godine bile zasejane okopavine.

 S obzirom da mnoge povrtaske kulture imaju relativno kratak vegetacioni period, te se u navedenom periodu mogu uspešno gajiti kao drugi usev uz navodnjavanje. Kao jako interesantnu povrtarsku proizvodnju, koja se može realizovati kao postrni usev, pomenućemo proizvodnju cvekle.

Osnovna obrada i đubrenje

Odmah po skidanju prethodnog useva, zemljište se nađubri mineralnim đubrivima, potrebno je oko 500 kg/ha NPK 15:15:15. Ovo su naravno okvirne norme, mada uvek i u svakom slučaju treba uraditi kontrolu plodnosti zemljišta u najbližoj Poljoprivrednoj stanici, jer to ima višestruki efekat, prvo pojeftinjuje proizvodnju a drugo održava plodnost zemljišta na željenom nivou, te đubrenje ipak treba uraditi na osnovu preporuke stručnjaka. Cvekla ne podnosi direktno đubrenje stajnjakom, a kompletnu količinu mineralnih hraniva treba dati predsetveno. Zatim se njiva poore na 25 cm dubine. Oruđima treba njivu pripremiti tako da zemljište dobije mrvičastu strukturu.

Setva

Cvekla se u postrnoj setvi seje u junu ili početkom jula meseca. Seje se u redove, razmak između redova 50 cm, ili u dvorede, četvororede ili petorede pantljike. Seme se ulaže na dubinu od 3 cm.

Mere nege

Od mera nege treba pomenuti: navodnjavanje, proređivanje, prihranjivanje, okopavanje i zaštitu od bolesti i štetočina.

Navodnjavanje- s obzirom na period u kome se usev proizvodi, navodnjavanje je obavezna mera.Najveće su joj potrebe za vodom u periodu do punog nicanja.

Proređivanje- Nakon nicanja u redovnoj proizvodnji, cveklu treba proredivati na razmak 6-10 cm biljka od biljke. Proredivanje je nužno izvesti jer se za setvu obicno koriste klubad iz kojih nice više biljaka.

Međuredna obrada i okopavanje- prvo kultiviranje se obavlja čim se pojave redovi, a ostala po potrebi dok se ne sklope redovi.

Prihranjivanje

Cvekla se prihranjuje azotnim đubrivima, okvirno sa oko 200 kg/ha.

Zaštita od bolesti i štetočina- hemijskim preparatima: insekticidima, herbicidima i fungicidima se uspešno suzbijaju štetočine ( buvač, sovice i moljac), kao i najznačajnije bolesti poput pegavosti lista i pepelnice, kao i travni korovi. Zavisno od pojave i intenziteta uočenih bolesti i štetočina, izabrati pravo sredstvo i prilikom upotrebe pratiti i poštovati upustva proizvođača.

Berba i prinosi

Cvekla se bere u punoj tehnološkoj zrelosti, kad joj koren dostigne punu veličinu, i to pre pojave prvih mrazeva. U našim uslovima to je krajem oktobra i početkom novembra meseca. Nakon vadenja ostranjuju se listovi i korenovi se cuvaju u posebnim skladištima, podrumima ili trapovima. Najbolje se cuvaju na temperaturi oko 0 C. Prinos cvekle iz postrne setve je oko 20-30 t/ha.

Autor: Vladica Gavrilović


PSSS Negotin

Kvantaš INFO