Ponuda VOĆNIH I LOZNIH sadnica za proleće 2018 GOD.
(Ponuda / Voće)

Ponuda VOĆNIH I LOZNIH sadnica za proleće 2018 GOD.
02-14-2018

Zidne apoteke za prvu pomoć na radnom mestu
(Ponuda / Ostalo)

Zidne apoteke za prvu pomoć na radnom mestu
02-13-2018

Besplatna pomoć na putu
(Ponuda / Ostalo)

Besplatna pomoć na putu
02-13-2018

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI UN-FAO I ŽITA SRBIJE

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Udruženje za unapredjenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica "Žita Srbije" potpisali su sporazum o saradnji, kojim je nastavljena institucionalna, stručna i finansijska podrška razvoju sektora poljoprivrede u Srbiji.

Cilj sporazma je dugoročni razvoj i unapredjenje proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama.

Planirani su izrada sektorske analize i istraživanja tržišta, kojima bi se identifikovale osnovne mogućnosti i problemi u izvozu, počev od kvaliteta žitarica, preko infrastrukture i logistike, do uspešnog promovisanja proizvoda iz Srbije na inostranim tržištima.

Sporazum se odnosi i na unapredjenje kapaciteta Udruženja i njegovih članova, proizvodjača i trgovaca žitaricama i uljaricama, kroz adekvatno informisanje, edukaciju, učešće na medjunarodnim skupovima i upoznavanje sa potencijalnim inostranim partnerima.

Koordinator FAO/EBRD projekata u Srbiji Miloš Milovanović rekao je da proizvodnja žitarica i uljarica čini 50 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, dok izvoz ovih sirovina i proizvoda nastalih njihovom preradom predstavlja ključni doprinos smanjenju ukupnog spoljnotrgovinskog deficita Srbije.

Direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković izjavio je da je saradnja sa UN FAO i EBRD značajna ne samo za članice Udruženja, već za žitarski sektor Srbije od proizvodnje, skladištenja, logistike do izvoza.

"Očekujemo njihovu pomoć i u otvaranju novih tržišta za naše žitarice, posebno najvećih kao što su Kina, Egipat i Indonezija", rekao je on.